Gustav Wickström: Mången är vilsen på marknaden

Bo Holmberg hävdar i en insändare (ÅU 23.3) att den tilltänkta vårdreformen skulle gynna de svaga i samhället. Det är svårt att förstå vad han grundar sitt resonemang på. Tillgången till och efterfrågan på sjukvård lämpar sig inte för en öppen marknad, där kunden utgående från tillräcklig kunskap fattar beslut om vilken vård och till vilket pris hen kan få det hen behöver. Det är ofta svårt för en sjuk människa att veta vilka undersökningar och vilken vård hon behöver.  När patienten inte förmår överblicka sin situation och sina behov är det läkarnas uppgift att se till patientens bästa, utan att snegla på eventuell egen ekonomisk vinst. Det gör också de flesta, men det finns undantag.

Jag kommer ihåg hur min far, som också var läkare, ondgjorde sig över att en psykiater i Åbo hade skaffat sig en dyr apparat till sin privata mottagning och använde den vid undersökning av så gott som varje patient. Det var en elektroencefalograf, som registrerade elektriska strömmar i hjärnan. Han lär ska ha frågat sina patienter om de nångång haft huvudvärk och lät i så fall utföra den här eeg-undersökningen för att utesluta förekomsten av hjärntumör. Det var i och för sig en ofarlig undersökning, men patienten fick betala rätt mycket för den. Han blev förmögen, men eftersom förekomsten av huvudvärk är allmän medan förekomsten av hjärntumör är sällsynt och inte alltid kan upptäckas med eeg, var hans verksamhet diskutabel.

Det är inte i samband med möte mellan läkare och patient, utan när det gäller utnyttjande av avancerad undersökningsapparatur de stora vårdbolagen kan göra betydande förtjänster. Av en kurskamrat hörde jag att han en gång vid ett av de stora bolagens läkarmöte öppet blivit tillfrågad varför han inte anlitade möjligheten att ta röntgenbilder lika ofta som hans kolleger.

Bo Holmberg framhåller att Terveystalo och Pihlajalinna är inhemska finländska företag, men underlåter att nämna att de är noterade på börsen och att de som börsbolag är öppna för köp av vem som helst, som har pengar och lust att satsa på de här bolagen. I börsbolagen är det ägarnas röst som styr bolagens verksamhet och bolagen finns till för att ägarna ska få så stor vinst som möjligt. Man kan därför inte lita på någon större fosterländskhet i deras beslut, när de planerar sin skattepolitik.

Det finns orsaker att reformera sjukvårdens organisation i vårt land, men  det får inte medföra den kommersialisering av sjukvården, som den nuvarande regeringen går in för.

Gustav Wickström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: