Tomi Kontkanen: Den nordiska välfärdsstaten står på spel

Social- och hälsovårdsreformen är ett politiskt projekt vars syfte är att montera ner de mest centrala delarna av den nordiska välfärdsstaten i Finland. Samlingspartiet drev igenom privatiseringen av en marknad som motsvarar ungefär 18 miljarder euro. Medan Centern fick landskapsreformen och De blå fick behålla ministerposterna.

Finland borde ha haft ett riksdagsval efter den politiska sommarteatern 2017 när Sannfinländarna tudelades. Historiens största reform som berör välfärdsstaten genomförs av en regering som saknar en demokratisk legitimitet. Riksdagsvalet i Finland genomförs med d’Hondts metod där människor röstar på både person och parti. Nu har en av grunderna för den demokratiska legitimiteten försvunnit (parti) ur regeringsbasen. Ingen har röstat på De blå som parti och de har konsekvent ett stöd på enbart 1,5 procentenheter enligt opinionsmätningarna. Regeringen består därmed av Centern och Samlingspartiet och De blå som saknar demokratisk legitimitet och politisk relevans.

Expert efter expert har klivit fram och kritiserat den planerade social- och hälsovårdsreformen. Samtidigt har det uppkommit en del frågetecken angående en del framstående regeringspolitikers och deras specialmedarbetares kopplingar till den globala hälsovårdsindustrin. Finns det en intressekonflikt här? Finland är en liten marknad med sina 5,5 miljoner människor. Finland har inte ens en effektiv livsmedelsmarknad. Så hur ska vi få en fungerande hälsovårdsmarknad? Priserna kommer förmodligen öka medan vården på svenska kan glömmas.

Svenskfinland saknar ett befolkningsunderlag i de kommande landskapen och minoriteten är bosatt geografiskt avlägset vilket förorsakar stora problem. Svenskan i Finland står inför en okänd och dyster framtid i de kommande landskapen. Hittills har Svenskfinland kunnat organisera flera saker kommunalt. Men nu kommer flera centrala kompetenser och rättigheter att försvinna från den regin. Vilken är Svenskfinlands framtid?

När lagpaketen är godkända har vi enbart tre månader på oss att organisera landskapsvalet och att förstå vad valet egentligen innebär. Hur ska vi kunna ordna ett demokratiskt hållbart val med den tidtabellen? Det här är ett stort och ohållbart demokratiproblem. Den moraliskt och etiskt rätta vägen framåt ur ett demokratiskt perspektiv är att regeringen avgår och låter finländarna bestämma sitt öde i ett riksdagsval. Finländarna måste få säga sitt om välfärdsstatens framtid. De blås bristande legitimitet och regeringens majoritet på enbart fem ledamöter är en stor demokratibrist i en fråga av denna proportion.

Tomi Kontkanen
politices magister, styrelsemedlem, Finlands svenska socialdemokrater samt Åbo socialdemokrater r.f.

Texten är publicerad på insändarspalten i HBL 22.4.2018.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s