Camilla Kronqvist

Vem är jag?

Jag är Måns och Manuels mamma. Birgits fru. Vi bor i ett gammalt trähus, som jag långsamt renoverar. Bortsett från det är jag främst av allt filosof. Till yrke och person. Jag trivs i goda, fördjupande samtal, och brinner för att engagera andra i frågor om livets grundvillkor. Jag doktorerade i filosofi vid Åbo Akademi 2008 i en avhandling om olika betydelser av begreppet kärlek. Sedan dess har jag både forskat i och undervisat i filosofi. Läs texter i anslutning till min forskning här.

Varför
socialdemokrat?

Jag deltog i mitt första kommunalval 1997 i min födelseort Jakobstad, och satt efter det i direktionen för mitt tidigare gymnasium. Samtidigt gick jag med i socialdemokraterna. Valet var självklart då och nu. Att skapa förutsättningar för ett socialt rättvist samhälle ligger mig varmt om hjärtat. Det demokratiska värnandet om att olika röster måste höras i samhällsbygget är likaså viktig för mig. Det bästa alternativet för att verka för svenskan i Finland går för mig genom ett av de stora partierna. SDP har länge varit en föregångare i de frågorna.  

Politik är samtal för allas bästa.

Mina
kärnfrågor

Tänk globalt, verka lokalt!

Alla lokala beslut behöver en global hållbarhetsstämpel. Upphandling och produktion av tjänster bör ske med lokala aktörer. 

Hållbara liv

Det ska vara enkelt att fatta ekologiska val. Att agera miljövänligt ska aldrig hänga på plånbokens tjocklek.

Smidig vardag

Stadens tjänster ska vara nära invånarna. Det ska vara enkelt att få kontakt med vård, omsorg, skola och övriga myndigheter. Det ska kännas självklart att stadens tjänstemän verkar för invånarnas bästa.

Meningsfullt arbete

Staden ska vara en god arbetsgivare. Goda arbetsvillkor och ett meningsfullt arbete är en trumf på dagens upphetsade arbetsmarknad. 

Tidigare erfarenhet

Jag var aktiv inom Finlands svenska socialdemokrater under slutet av 90-talet och början av 2000-talet. Medlem i Åbo svenska socialdemokrater har jag varit sedan mitten av 2000-talet, och bl.a. representerat föreningen i den svenska sektionen för fostran och undervisning. Jag har i 15 år varit fackligt aktiv i Forskarföreningen vid Åbo Akademi, både lokalt och nationellt inom det AKAVA-anslutna Forskarförbundet.

%d bloggare gillar detta: